Tricamp Holland 2023

12 november, 2022 av Martin Green

Till sommaren åker vi på scoutläger i Holland. Tri-camp är ett samarbete mellan scouter i Holland, England och Sverige och har pågått sedan 1973.
Länderna turas om att bjuda in till läger (vart 3:e år) och nu är det äntligen dags igen, efter att pandemin tvingas oss att skjuta fram lägret.

Tri-Camp består av två delar:
Lägerliv tillsammans med jämngamla scouter från de tre länderna. Lägret är fullt av spännande aktiviteter och möten med andra scouter. Aktiviteterna görs i mixade patruller. Utmanarna har egna patruller och bor vanligtvis i en egen ”by” där de ansvarar för matlagning mm tillsammans med utmanare från de andra länderna
After Camp”, då besöker vi de nederländska scouternas hemstad och vi turistar i. Ibland ges det möjlighet till att få bo hemma hos en jämnårig scout från värdlandet.

Att vara scout på läger utomlands:
Att vara på scoutläger i ett annat land är ett spännande äventyr där allting inte är precis som det burkar vara på ett vanligt svenskt sommarläger. Vi får ta del av den Nederländska kulturen och som exempel finns inte någon allemansrätt vilket gör att man inte får röra sig fritt i naturen som vi är vana vid i Sverige. Matkulturen är också annorlunda och vi får säkert ta del av deras strösselmackor till frukost. Lägret kommer att ha ett tema:

Vi representerar Svenska scouter när vi åker utomlands och detta innebär att vi mestadels har scoutklädsel på oss (skjorta, halsduk, kårtröja, scouttröja).
Vi har noll toterans mot droger och alkohol vilket gäller för alla svenska deltagare.

För att åka med på lägret behöver scouten ha:

• Lägervana
  • Resvana
  • Klara av att vara  hemifrån många dagar med både läger och aftercamp

Viktigt att alla som planerar att åka med pratar med sin familj och funderar på om detta är något som fungerar för scouten. Det är inte så lätt att avbryta lägret och åka hem (om detta kommer att behövas så bekostas detta av vårdnadshavarna) och ingen scoutledare kommer att ha möjlighet att åka med någon hem. Om man känner sig osäker på att detta kan fungera så kan det vara bättre att avstå från denna tri-camp – det kommer ju ett nytt om tre år i England och då kanske scouten är mer redo.

Kort information om resan och lägret:

• NärResan pågår 28 juli – 9 augusti
    Läger: 29 juli-5 augusti
    After camp: 5-8 augusti
  • Var: Lägerplatsen ligger i De Heikop, Brunsum, Nederländerna
    Efter lägret åker vi till en stad (förmodligen Delft) på after camp.
  • Deltagare:
     Scouter födda 2011 och tidigare, dvs 2:års upptäckare och äldre.
    Svenska kårer:
    Järnbrott, Redbergslid, Partille, Tynnered.
    Scouter från England och Nederländerna
  • Resan: Buss
  • Kostnad:Kostnaden för läger och resan är ca 7000kr men för oss i Tynnered är avgiften ca  6000kr,  (kåren subventionerar 1000 kr/ person)
    ”allt” ingår dvs lägeravgift, mat, logi, transport, aktiviteter.
    Det som t
    illkommer är fickpengar.
    Kåren söker bidrag från diverse stiftelser för att få ner avgiften.
    Andra insamlingar är föräldrars ansvar
  • Det finns möjlighet att ansöka om ekonomiskt stöd från scouternas stödfond. mer information och ansökan i länk:
  • Anmälan:  Anmälningssidan öppnas 1 december stänger  29 januari 2023. Länk till anmälan: https://forms.gle/yDy6AUniEo534ogP8
    För att garantera en plats behöver man anmäla sig  nu, Anmälan är bindande och pengarna återbetalas ej men kan om det är möjligt bytas mot att en annan scout får platsen,
    Första betalning: 1000kr. Januari
    Andra betalning: ca 1500 kr 30 april
    Slutbetalning  30 Juni. (Resterande belopp).Det kommer ev finnas möjlighet att anmäla sig senare i mån av plats på bussarna.
  • Alla behöver ha: Pass, betalkort, EU-kort (försäkringskassan)

Mer information kommer, har ni frågor och funderingar så kontakta oss ledare.